whos there??!!

Thursday, October 16, 2014

Trips, and tricks Rome, Florence, Pisa

Ok maybe da bersawang, just nak post something about my short trip to Italy. Memandangkan sebelum trip, kita buat research n susah nak dpt write up pasal Italy. Maka kita nak tolong future traveler, here goes... Bismillah

Ok kita pegi Italy bahagian Rome ( lower part of Italy). Current exchange rate kite dpt kat ampang park (tingkat dua) ialah 4.18. So pegi situ untuk cheapest euro you can get.

Flight kite naik qatar airways yg mana perjalanan around 14 hrs... pergh lapa wa cakap lu. First day kita sampai, stuck kat imigresen airport Fiumicino yg super 'advance' sampai satu jam. After dapat bagage and all, kita naik teksi for 15€ per person untuk ke hotel bnb Eleven Rome. Okaylah.. since naik train g termini pun aroun 14 € n kene jalan lagi pegi hotel. Ni kita sampai depan pintu hotel terus. Hotel BnB Eleven Rome ni harga around RM 1500 sahaja per room untuk 4 nights... cheapest in Rome i can assure you. Tapi we have tompay city tax 3.5€ per person. So okayla.. kita kongsi bilik 3 org so around rm500 per person. BnB Eleven rome tersangat dekat dengan Colosseum, wothin walking distant. Mama kita 62 yo pun boleh je jalan selamba..













Outside pantheon


Inside pantheon




Kita pegi colosseum the next day n nasib kita tersangat baik since that day free entrance ke colosseum, jimat 16€ iolls nok. Kalau tak silap ahad first week of the month. Then dr colosseum, kita naik train g city centre, turun train station nama Barberini. Cost us each 1.5€ per way. City ada banyak tempat such as pantheon, trevi fountain ;tutup masa kita pegi :( , spanish step, hard rock cafe roma etc etc.. the list will goes on you can go and check it out :).  Smua free tak perlu bayar. Little tips jangan beli souvenir dekat city centre super mahai baq hang. Then after dah round semua in which will consume you around one day, kita decide nak balik hotel but lalu termini. So from barberini to termini sama harga 1.5€ jugak if tk silap. Reached termini, (muslim foods heaven) kita try one restaurant betul betul depan termini. Rasa tak berapa sedap. So so je. Makanan halal melambak kat termini. And from termini boleh jalan kaki or naik bus balik hotel yg dekat merulana street. Before balik, kitorang pergi beli tiket trenitalia dekat termini to florence esok paginya. Cost us 20€ each oneway economy ticket. Paling penting.... kena punctual. Kalau tak kene la tinggal tren (experienced banyak kali) .

  Tujuan kita p florence (Firenze) adalah untuk shopping barang dekat premium outlet The Mall. Super murah!!! Kitorang gerak keluar dari rumah around 5, smpai stesen termini, solat and pegi tunggu train, alih alih salah platform. Akibat dari itu, kami kene tinggai train... tsk.. tskk... maka tunggula train pukul 7 pulak alkisahnya...
(Nasib tiket still boleh guna) . Perjalanan pergi Florence makan masa 3 jam sebab kitorang naik train economy yang berenti kat semua stesen. If train mahal... bullet train will cost you 40 € one way. T.T  so kitorang sampai around 11, and ambik shuttle kat jalan Saint Chatarina untuk ke The Mall (10€return ticket).

The Mall, meh nak bagi tips, super duper Murah untuk brand ini :

♡Prada
♡Gucci
♡Coach
♡Todds

Yang lain biasa je baq hang, so kalau berminat well memang berbaloi p sana. Boleh claim VAT dekat situ jugak tapi untuk yang bayar guna credit card aje.. if cash, sila ke airport, jangan beratoq panjang macam kami duk buang masa. Heheh... negara orang mana kita tau apa rules dia... Lepas habis, kita balik ke stesen Santa Maria Novella untuk ke Pisa ( ye jalan sampai pengsan). Tiket ke Pisa hanya 7€ seorang dan mengambil masa 1 jam sahaja. Pesanan khidmat masyarakat kalau hang duk rime, jangan gatai naik train p Pisa senja senja, sebabnya hang sampai Pisa around 7mlm, and last train ialah 8.30pm.. lol ini yang terjadi. Kami terpaksa tunggu train pukoi 2am (sungguh advanterous)  Anyhow, Leaning towe Pisa was amazing, sebab kita dok imagine, besar tinggi macam menara kl ke hape, tp dok la tinggi mane.


Takdela tinggi mane


Bride to Leaning tower



                                              Semua pakat duk buat tourist thingy

Dari stesen boleh jalan kalau larat, kalau tak naik je bus. Kami prefer jalan, boleh tengok kawasan :). No worries banyak kedai makann halal kat Pisa, kedai makan turki. So lepas makan, kitorg gerak balik just to know yang train kul 2.20 T.T. Tiket dari Pisa ke Rome ialah 35€ each. Tapi kene transit kat Roma Ostiense before turun kat Termini.




On the way back dekat stesen Pisa mengantuk gaban dah ni


Depan kedai makan kat one of the street kat Pisa

Kedai Makan ( haroom ) kat Barberini Rome, setup die memikat hati

Idok le teman tau nama tempatnya.. tapi cantik benor (rome)


Vatican kite cite esok, banyak kedai shopping best kita nak suggest, now nak tidor selamat lah malam. Rindu nak jenjalan lagi, semoga tips dapat membantu kalian...

Tuesday, February 19, 2013

Doha, holiday, vacation whatever u call..

so here goes a vacation that i went to for 4 days and 3 nights
nobody goes to doha for a vacation, NOBODY
haha sebab doha so damn expensive and tarak benda...
masa flight tu most people landed in doha for transit aje,
so here goes kalau u guys ever wanna go to doha, nak bagi tips sket

flight malaysia-doha-malaysia : RM 4500 (we got 90%  staff discount)
hotels: cheapest macam budget hotel will cost u about 450 QR ~ RM440
transportation: for every trip, minimum for taxi fare will be 10QR and every airport taxi will start with 25QR
meals: Cheapest meals 10QR per serving.

lol, nothing cheap there except for ZARA's items.. like honestly cheap.
a nice place for a short vacation cuz there is not much places to go.

places: villagio, souq al waqif, pearl, corniche, city center.






see ya :)


Wednesday, December 12, 2012

Nuffnang thank you!!

Dapat screening g Jack Reacher.. the end. (tak hebat mane kecoh je lebey)

Tuesday, December 11, 2012

Ramleefestasi Beto Kusyairi dan Crissie Fleur

Tengok Istanbul aku datang? tengok bicara hati?
Jom tengok Ramleefestasi,
Sebuah teater beasaskan cerita P.Ramlee di persembahkan oleh Revolution Stage
best, sebab ada Crissie Fleur dengan Beto, okayh?

Jom la harga tiket rm15 student rm20 adult, rm10 early bird.

venue: Stor DBP
date: 14-16 december

ape tunggu lagi, cerita dah best pelakon dah best, tiket dah murah betul dari ib ha? tempah lah tiket sekarang!!

A.A 0179823272
N.A 0107603101



Saturday, December 8, 2012

Hujan Panas

Sebuah karya Nadiah Hamzah student perfileman di new york. Hujan Panas berlatarbelkangkan New York yang mana Zaki (Beto Kusyairy) merantau dengan tujuan menyambung kos jangka pendek disana. Dengan bantuan Budi, Zaki menyewa apartment bersama dua imigran lain dari indonesia, Ferdy dan Mira. Ferdy dan Mira blend kedalam kehidupan New york dan hilang jati diri masing-masing. setelah mengenali Mira Zaki mula jatuh hati.

Hujan panas buat kita fikir, apa yang kita cuba capai dalam hidup. Kalau kita diberi pilihan, untuk menjadi siapa sahaja yang kita mahu, apa yang akan kita pilih. Best tau, 20 mins tu rasa tak cukup :). Boleh beli CD di mana-mana kedai yang jual, haha keen beli kat teater, so no idea mana kedai yang jual.